D-vitamiinia ympäri vuoden - Mikä tuote sopii parhaiten juuri minulle?

Syksyn saapuessa ja auringon säteiden määrän vähentyessä on tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa jatkossakin D-vitamiinia, koska D-vitamiinin puutostila voi edesauttaa esimerkiksi joidenkin pitkäaikaissairauksien puhkeamista. Vaikka auringosta saadaankin kesällä aimo annos D-vitamiinia, Suomen leveysasteilla se ei riitä pitämään varastoja täynnä syksyn ja talven aikana. Tässä blogitekstissä käsitellään erilaisia D-vitamiinin lähteitä ja annetaan vinkkejä oikean D-vitamiinivalmisteen valitsemiseen apteekista.

Ravinnosta saatava D-vitamiinin määrä ei yleensä riitä pitämään veren D-vitamiinitasoja riittävällä tasolla, joten on hyvä turvautua myös vitamiinilisään. D-vitamiinista on olemassa kaksi muotoa: eläinperäinen D3-vitamiini (kolekalsiferoli) ja kasviperäinen D2-vitamiini (ergokalsiferoli). Eläinkunnan tuotteista paras D3-vitamiinin lähde on kala, kun taas sienistä saa kasviperäistä D2-vitamiinia.

Alla on listattu muutamia hyviä D-vitamiinin lähteitä:

  1. Kala: Kala on erinomainen D-vitamiinin lähde. Erityisesti siika, ahven, silakka, muikku ja lohi sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Kalaa olisi hyvä syödä vähintään kahdesti viikossa.

  2. Kananmuna: Yhdessä kananmunassa on noin 1,3 mikrogrammaa D-vitamiinia, joten säännöllisesti nautittu kananmuna voi auttaa pitämään elimistön D-vitamiinitasoja hyvällä tasolla.

  3. Sienet: Sienet sisältävät kasviperäistä D2-vitamiinia. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi suppilovahverot, kantarellit ja rouskut.

  4. Maitotuotteet: Jotkut maitotuotteet Suomessa on lisätty D-vitamiinia. Kannattaa kuitenkin huomata, että luomutilojen tuotteet eivät yleensä ole D-vitaminoituja.

Luuston terveyden kannalta D-vitamiini on erityisen tärkeä. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja siirtymistä luuston rakennusaineeksi. Riittävä D-vitamiinin saanti auttaa vahvistamaan luita ja ehkäisemään niiden haurastumista, erityisesti ikääntyessä. On kuitenkin tärkeää huomata, että D-vitamiinia voi saada liikaakin, ja pitkäaikainen liika-annos D-vitamiinia voi altistaa jopa luiden heikentymiselle.

Kesäaikaan paljon ulkona viettäville ihmisille yleinen suositus on 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä talvikuukausina joko ravinnosta tai ravintolisästä. Erityisiä suosituksia löytyy myös eri ikäryhmille. Esimerkiksi alle 1-vuotiaille suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä ympäri vuoden, kun taas 2-17-vuotiaille suositus on 7,5 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Raskauden aikana suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisen yksilön tarve D-vitamiinille voi vaihdella. Siksi on suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jotta voidaan selvittää, mikä D-vitamiinituote ja annostus sopivat parhaiten juuri sinulle.

Apteekin valikoimasta löytyy D-vitamiinia useassa eri muodossa. Esimerkiksi suositut Devisolin D-vitamiinivalmisteet löytyvät useissa eri vahvuuksissa ja ovat hyvänmakuisia pureskelu/imeskelytabletteja, jotka voi myös tarvittaessa nielaista. Huomioithan, että parhaan imeytymisen D-vitamiinivalmisteelle voit taata ottamalla sen ruokailun yhteydessä, koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja tarvitsee rasvaa imeytyäkseen elimistöön. Apteekin valikoimasta löytyy myös nielaistavia D-vitamiinivalmisteita jotka ovat jo valmiiksi liuotettuna öljyyn kapselin sisälle, jolloin D-vitamiinia ei tarvitse välttämättä muistaa ottaa ruokailun yhteydessä.

Alla vielä muutamia tuotenostoja apteekkime valikoimasta. Kaikki apteekkimme D-vitamiinivalmisteet löydät täältä.

Lähteet:
Burt LA et al. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. 2019
Ruokavirasto, D-vitamiini, 2022
Terveyskirjasto, D-vitamiini, 2021, Ilari Paakkari