Suojaudu auringolta – 5 keinoa välttää auringon haitat 

 

Elämme sitä aikaa vuodesta, kun kesälomat kutkuttavat kalenterissa ja kevään ensimmäiset auringonsäteet lämmittävät kasvoja. Auringossa oleilu onkin monen suomalaisen lempipuuhaa kesäisin, olimme sitten mökkirannassa perheen kesken tai kauan odotetulla etelänmatkalla. Kaikkiin kesäaktiviteetteihin kuuluvan aurinkovoiteen valintaan liittyykin monenlaisia kysymyksiä, mutta onko ihon suojaaminen voitein ainoa keinoa välttyä auringon haitoilta? Lue asiantuntijamme vinkit alta! 

1. Suojaa vaatteilla 

On suositeltavaa, että suojaamme itsemme sekä pienten lasten ihon auringolta ensisijaisesti vaatteilla ja varjoon vetäytymällä. Aina vaatetus ei kuitenkaan peitä herkästi palavia ihoalueita, kuten nenää ja korvia. Korkean suojan aurinkosuojapuikko ACO Sun Stick SPF50 kulkee mukana rantakassissa ja antaa tehokkaan suojan pienille ihoalueille. Huulten suojaksi apteekista löytyy useita suojakertoimen sisältäviä huulivoiteita, kuten hajusteeton Avene Sun Lip Balm SPF50+ ja vaniljantuoksuinen ACO Sun Lips Moisturising Lip Balm SPF30. Hellepäivinä kasvot on hyvä suojata myös isolierisellä hatulla ja laadukkailla aurinkolaseilla. 

 

2. Panosta aurinkovoiteeseen 

Meistä moni nauttii auringossa oleilusta vähemmällä vaatetuksella, jolloin tarpeeksi korkean aurinkosuojavoiteen käyttö nousee entistäkin tärkeämpään asemaan. Apteekista löytyy niin hajustettuja ja hajusteettomia aurinkovoiteita kasvoille ja vartalolle, kuin myös lasten aurinkovoiteita ja tehokkaita, aikuisen ihon Anti Age -aurinkovoiteita. 

Kemiallisen suojan sisältävät aurinkovoiteet imevät itseensä haitallisia ultraviolettisäteitä estäen UVA- ja UVB- säteitä läpäisemästä ihoa. Nämä aurinkovoiteet ovat usein nopeasti imeytyviä sekä kosmeettisesti miellyttäviä käyttää. Kemiallista suojaa käytetään aurinkovoiteiden lisäksi laajalti suojakertoimen sisältävissä kasvovoiteissa, kuten aikuisen ihon ACO Age Delay SPF30 -päivävoiteessa sekä kevyessä CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF30 -kasvovoiteessa 

Kemiallinen aurinkosuoja tulisi levittää iholle vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoaltistusta. 

Fysikaalisella suojalla tarkoitetaan luonnollista mineraalisuojaa, joka luo iholle auringonsäteitä hylkivän pinnan. Sävyttämättöminä fysikaaliset aurinkovoiteet jättävät tunnetusti iholle valkean sävyn, mutta nykyisin tuotevalikoimasta löytyy myös sävytettyjä tuotteita, kuten esimerkiksi kotimainen Atopik SPF30 Sävyttävä aurinkosuoja. Fysikaaliset aurinkovoiteet ovat turvallisia myös hyvin herkälle iholle, pienille lapsille ja raskaana oleville. Mineraalisuojan sisältävän aurinkovoide on tehokas jo välittömästi levityksen jälkeen.

Öljyliukoinen, fysikaalinen aurinkovoide on usein koostumukseltaan tuhti ja öljyliukoinen. Sen vuoksi fysikaaliset suojat tulisi pestä iholta öljypohjaisella pesuaineella, kuten ACO Body Caring Shower Oil - tai Locobase Everyday Special Shower Oil -suihkuöljyllä. 

 

3. Valitse tarpeeksi korkea suojakerroin 

Aurinkovoiteen suojakerroin on arvio siitä, kuinka monta kertaa kauemmin auringolle voi altistua ilman palamista verrattuna suojaamattomaan ihoon.  

Ihotyypistä riippumatta on suositeltavaa käyttää vähintään suojakertoimen 30 aurinkovoidetta. Mitä vaaleampi ihosi on, sitä korkeamman suojan tarvitset. Erittäin korkean, 50 tai 50+ -suojakertoimen sisältävät aurinkovoiteet antavat iholle parhaan ja pitkäkestoisimman suojan. Tulee kuitenkin huomioida, että aurinkovoidepakkauksen kyljessä komeileva luku pitää paikkaansa vain silloin, kun tuotetta levitetään iholle riittävästi. On siis hyvä painaa mieleen monelle tuttu lusikkasääntö, jonka mukaan kasvoille tulisi annostella puoli teelusikallista aurinkovoidetta ja vartalolle kaksi ruokalusikallista.  

 

4. Muista ihon kosteutus 

Auringossa oleilun ja auringonoton jälkeen on hyvä muistaa ihon hellävarainen kosteutus. Ihoa voi hemmotella viilentävän ja rauhoittavan after sun -tuotteen avulla, kuten La Roche Posay Posthelios After-Sun Hydra Gelja VICHY Ideal Soleil After Sun Milk -emulsiovoiteella tai ACO Sun After Sun Gel Cream -geelivoiteella. 

Mikäli iholla tuntuu lievää punoitusta, kutinaa tai iho on palanut, ikävää tunnetta voi helpottaa ihoa viilentävällä aloe vera -tuotteella, kuten CCS Aloe Vera Spray -suihkeella.  

 

5. Vetäydy varjoon ja muista nesteytys 

Muiden keinojen lisäksi varjossa oleilu on yksinkertaisin ja tehokkain keino suojautua auringolta, riittävää vedenjuontia unohtamatta. Erityisesti kesä- ja heinäkuun keskipäivän paahtavan auringon välttäminen pienentää saadun UVA-säteilyn määrää huomattavasti. Paahteisena päivänä veteen liukenevat Nesteytys Ratiopharm ja APTEEKKI Nesteytys Pore -poretabletit auttavat ylläpitämään normaalia nestetasapainoa. 

 

Aurinkoista ja turvallista kesää!